[...] odsypia tygodnia w weekend w przeciwieństwie do panów. Jeśli spojrzymy na to z innej strony, to panowie nie mówią o potrzebie snu, gdyż po prostu się wysypiają. Kobiety z kolei dotykają problemy społeczne i biologiczne, które sprawiają, że śpią one za mało. To znowu powoduje, że częściej są zmęczone i potrzebują więcej snu. Po pierwsze, warto [...]
[...] funkcjonowania układu odpornościowego. Badania na liniach komórkowych wskazały na rolę MSM m.in. w reakcjach alergicznych, czy procesach nowotworowych. Kliniczne badania z kolei (z udziałem ludzi) dowiodły potencjału metylosulfonylometanu w kierunku łagodzenia stanów zapalnych stawów i poprawy samopoczucia osób zmagających się z bólem w [...]
[...] przez pracodawcę, to zazwyczaj temu, żeby pokazać światu, jakie to miejsce jest świetne i że warto tu pracować (co w rzeczywistości może różnie wyglądać). Jeśli z kolei są inicjatywą pracowników, to najczęstszym z powodów jest po prostu umilić sobie trochę czas spędzony w pracy i utrzymanie dobrych kontaktów z kolegami. O czym mowa? [...]
Często widzę mocne zdziwienie w oczach moich podopiecznych, gdy mówię im, że przyczyną bólu kolan jest biodro. Zazwyczaj, aby wspomóc swój organizm z walce z dolegliwościami, wykonują oni działania ukierunkowane na staw kolanowy (m.in. mobilizacje), podczas gdy problem leży poza nim. Działania tego typu oczywiście nie przynoszą rezultatu, a [...]
[...] Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej grupie. Bez wątpienia najczęściej spotykane w dietach zachodnich dietach kwasy z grupy omega-6 powodują spadek masy mięśniowej i [...]
Dla niektórych z nas pikantne potrawy są nie do przyjęcia, inni przepadają za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. [...]
[...] odczuwanie głodu u osób zdrowych. Komentarz Jeśli zielona herbata nasilała głód to jak wyjaśnić, że danego dnia badani wcale więcej nie zjedli? Jest to mocno podejrzane. Z kolei wzrost metabolizmu spoczynkowego jest znaczący, porównywalny do środków farmakologicznych zakazanych w przepisach antydopingowych. Przykładowo beta-mimetyk, salbutamol, [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
[...] pacjentów wymagających hospitalizacji oraz miało wpływ na ich śmiertelność. Około 0,500 mg metabolitu witaminy D to tak jakby przyjąć ponad 20 000 IU w pierwszym dniu, z kolei w trzecim i siódmym dniu podawano odpowiednik ~10650 IU metabolitu witaminy D. Nie polecam nikomu takich kosmicznych dawek witaminy D, badanie dotyczy ludzi, których [...]
[...] utrzymać tej samej masy ciała. Przykład: izometryczne wykroki https://youtu.be/zzUZOMiE-mg Powtórzenia izometryczne z przeciążeniem (o wzrastającym napięciu) zakładają z kolei, aby mięśnie otrzymywały z czasem mocniejszy bodziec. W tym celu konieczne jest zablokowanie ruchu tak, aby móc zwiększać napięcie mięśniowe. Gdy wykonujemy ruch [...]
[...] czy jarmuż. Produktem wyjątkowo zasobnym w ten związek jest tzw. natto, czyli sfermentowane ziarna soi. Do najważniejszych zwierzęcych produktów spożywczych zalicza się z kolei: podroby, jaja, czy niektóre przetwory mleczne. Filo- i menachinony charakteryzują się długim okresem półtrwania w organizmie po spożyciu, tzn. czasem, po którym [...]
[...] w ciąży nie do końca pożądana jest tak wysoka zawartość witaminy A oraz jej wysoce aktywnej biologicznie formy, czyli retinolu. Dla osób leczących się z dny moczanowej z kolei niekorzystnie mogą zadziałać zawarte w podrobach puryny. Jeżeli uwzględnia się podroby w diecie, należy ściśle kontrolować podaż pozostałych źródeł witaminy A w [...]
[...] Hormonami odpowiedzialnymi za chęć zbliżenia są m.in. estrogeny oraz testosteron, czyli hormony płciowe. Najważniejszym neuroprzekaźnikiem w tym kontekście jest z kolei dopamina, która zwana jest hormonem motywacji. Nie można zapominać tutaj również o neurohormonie oksytocynie (hormonie bliskości), jednak ona nie jest tak bezpośrednio [...]
[...] dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia nieco większe przyrosty masy mięśniowej, w porównaniu do podawania protein [...]
[...] związki cyjanidyny i pelargonidyny. Zawartość antocyjanów w aceroli jest zależna od jej odmiany. Zawartość związków cyjanidyny wynosiła od 169 do 359 mg w 100 g, z kolei związków pelargonidyny od 80 do 181 mg w 100 g w zależności od odmiany. Antyoksydacyjne aceroli przypisywano nie tylko wysokiej zawartości witaminy C, ale także [...]
[...] chce mieć, ale który jednocześnie budzi różne, skrajne emocje. Dziewczyny niekiedy unikają wchodzenia na wagę, ponieważ boją się liczby, która się na niej wyświetla, inne z kolei stają na niej kilka razy dziennie. Warto kontrolować masę swojego ciała, ale nie można popadać w skrajności. Codzienne monitorowanie wagi może powodować euforię na [...]
Wiele osób, które chcą schudnąć, decyduje się na wdrożenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. To bardzo dobra droga, trzeba jednak pamiętać, że na sukces składa się nie tylko ujemny bilans energetyczny (choć jest on najbardziej istotny), ale także hormony. Najczęściej słyszy się o hormonach odpowiadających za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu [...]
[...] ekstraktu przypraw, dać po prostu nieco ziół. Jak smakują pulpety? Plus za to, że są miękkie i dość soczyste. W smaku dość neutralne, żeby nie powiedzieć, że mdłe. Sos z kolei przypomina nieco smak makaronu z sosem bolognese. Jest smaczny, ale brakuje mu nieco ostrości (zapewne kwestia indywidualna). Skład Ryż gotowany - 39% (woda, ryż 33%, [...]
[...] „brzuszków”, ruch kończy się w momencie, gdy oderwiemy od podłoża górną część grzbietu. W prawidłowym nazewnictwie „brzuszki” to ruch pełnozakresowy (sit-ups), z kolei wszelkiego rodzaju krótkie spięcia to crunches. Warto rozróżniać te ćwiczenia, ponieważ często są mylone. Co warto wiedzieć? Spięcia brzucha w leżeniu można wykonywać [...]
[...] większość stwierdziłaby, że jest to ryż, pod różnymi postaciami. Z najbardziej popularnych jego form wyróżnić można ryż: biały, parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy. Z kolei rzadziej spożywany, ale równie ciekawy pod względem składu i smaku to ryż: czarny, dziki, czerwony. W związku z tym, że ryż jest najpopularniejszym i jednym z lepszych [...]